Burgerschap
Context
Burgerschap is onderdeel van kosmisch onderwijs en opvoeding (KOO). In ons KOO integreren we zowel de zaakvakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek als het begrijpend lezen en burgerschapsonderwijs, zodat de leerlingen leren om hun omgeving en de wereld beter te begrijpen en in een bredere context te plaatsen
Onze visie op burgerschap
De Kosmos heet niet voor niets zo; een onderdeel van de Montessorivisie is de kosmische visie. Alles hangt met elkaar samen en elk onderdeel is deel van een groter geheel. Er wordt gewerkt in kosmische thema’s, die eraan bijdragen dat leerlingen ook het grotere geheel gaan leren overzien en gaan begrijpen dat alle kennis met elkaar samenhangt. In de klas zitten leerlingen van verschillende leeftijden bij elkaar en wordt er voorgeleefd hoe we met elkaar omgaan. In combinatie met de kennis die ze opdoen, zijn we zo elke dag bezig met de leerlingen voorbereiden op het leven na de basisschool. Door middel van kosmisch onderwijs leren de kinderen over aarde, natuur en cultuur, en welke invloed ze zelf kunnen hebben op hun omgeving. Ze leren verbanden te leggen en een eigen mening te vormen. Burgerschap is bij ons verweven in die kosmische thema’s en daarnaast zichtbaar in de school door de manier waarop wij met elkaar werken en met elkaar omgaan. Daarbij is ‘vrijheid in gebondenheid’, zoals Maria Montessori dat noemde, de kern. Je mag eigen keuzes maken, maar er wordt verwacht dat je daarbij altijd rekening houdt met een ander. We zijn met elkaar verbonden en leren met elkaar. Dat betekent dus dat je soms een keuze maakt met het oog op een ander, of met het oog op de groep. Dat je soms even moet wachten op een werkje, samen zorg draagt voor je omgeving, om leert gaan met uitgestelde aandacht, luistert naar wat een ander te zeggen heeft, oog hebt voor elkaar en elkaar helpt waar je kunt.
Wij gaan ervan uit dat wij hiermee de basis leggen voor een rol in de maatschappij als goed geïnformeerde, betrokken, verantwoordelijke, respectvolle en kritische burger.
Aanbod
Centraal in ons aanbod staan de kosmische thema’s die per bouw worden aangeboden. Bij de uitwerking van die thema’s wordt gebruik gemaakt van het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Hierin oriënteren leerlingen zich op zichzelf, hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze problemen oplossen en hoe ze zin en betekenis geven aan hun bestaan. Ook is ruimte voor een oriëntatie op de natuurlijke omgeving en de verschijnselen daarin. Daarnaast verkennen zij de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu.